Iemand geeft oplichting aan bij de politie omdat hij problemen met een internet aankoop heeft. Een ander heeft problemen met de ex-partner en laat een proces-verbaal opmaken. Weer een ander heeft een huisbaas die ongevraagd de woning of kamer betreedt. Vaak weten mensen niet of zij een probleem hebben dat de politie voor hen kan oplossen of dat zij door het Juridisch Loket geholpen kunnen worden. Als ze het al weten, wat is dan de beste oplossing en wat gaat dat kosten? De Politie en het Juridisch Loket helpen hierbij.

Wat is het Juridisch Loket?
Het Juridisch Loket is een onafhankelijke, publieke dienstverlener die actief bijdraagt aan een rechtvaardige maatschappij. Mensen met een juridische vraag worden er goed, snel en gratis geholpen.
Hoe werkt het Juridisch Loket?
Er zijn meer dan 300 hoog opgeleide juridisch medewerkers beschikbaar bij het Juridisch Loket, die van dienst kunnen zijn bij alle vragen op juridisch gebied. Deze medewerkers werken verspreid over 30 vestigingen in heel Nederland.
Iemand met een juridische vraag loopt gratis en zonder afspraak op werkdagen van 9:00 – 17:00 uur een vestiging binnen voor een juridisch advies of informatie. Ook telefonisch via 0900-8020 (€ 0,10 p.m.) kun je het Juridisch Loket benaderen op werkdagen van 9:00 – 20:00 uur. Per mailbericht via de website
www.juridischloket.nl kun je zelfs 24 uur per dag een vraag stellen.
Soms is het antwoord op een vraag niet onmiddellijk te geven. In overleg met een juridisch medewerker maak je dan een afspraak voor een gratis spreekuur van dertig minuten op een van de vestigingen van het Juridisch Loket in de buurt. Speciaal voor mensen in Penitentiaire Inrichtingen houden medewerkers van het Juridisch Loket ook daar spreekuren en geven advies en informatie.
Wanneer kan het Juridisch Loket helpen?
Het Juridisch Loket helpt iedereen die met een juridische vraag over het Nederlands recht bij hen komt. De medewerkers zijn er op gericht de vragen die ze krijgen direct op te lossen. Ze gaan hierbij uit van de zelfredzaamheid van de betrokkene. Voorbeeldbrieven die iemand zelf kan invullen en juridisch maatadvies helpen hierbij. Laaggeletterden en digibeten krijgen van de medewerkers extra aandacht.
De rechtsgebieden waarover advies en informatie gegeven wordt zijn onder andere:
?xml:namespace>

  • Sociale zekerheid (bv. uitkeringen en toeslagen);
  • Personen- familierecht (bv. echtscheidingen, alimentatie, gezag, omgang)
  • Arbeidsrecht (bv. ontslag, loon, vermindering van uren);
  • Huurrecht (bv. huisuitzettingen);
  • Bestuursrecht (bv. vergunningen, Wet Mulder zaken);
  • Onrechtmatige daad (bv. schadevergoedingen, letselschade, arbeidsletsel);
  • Burenrecht (bv. mediation);
  • Consumentenrecht (bv. internet aankoop, colportage)


Als de vragen te specialistisch zijn of de belangen te groot, verwijst het Juridisch Loket door naar andere instanties, zoals naar advocaten, bureau slachtofferhulp of de politie. Speciaal is de verwijsfunctie van het Juridisch Loket naar mediators. Medewerkers van het Juridisch Loket zijn opgeleid om mensen met problemen waarbij niet meteen juridische stappen nodig zijn te verwijzen naar deze bemiddelaars. Denk hierbij aan burgers met burenruzies, huwelijksproblemen of arbeidsconflicten.

Als iemand doorverwezen wordt naar een mediator of advocaat, geeft het Juridisch Loket ook uitleg over de subsidie die je hiervoor kunt krijgen. Het Juridisch Loket heeft voor deze verwijzingen een bestand waarin alle mediators en advocaten staan die werken volgens de regels van de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Zaken die doorverwezen worden naar de politie, zijn zaken waarbij een aangifte of strafrechtelijke vervolging een rol speelt. Denk hierbij aan problemen waarbij een proces-verbaal wenselijk is of zaken waar strafrechtelijke vervolging een rol speelt. Bij beginnende burenruzies verwijzen ze de betrokkene naar de politie.

Voor europees consumentenrecht is het Europees Consumenten Centrum de geschikte partij (www.eccnl.eu).

?xml:namespace>